Mydlo z bazalky a grapefruitu
Ingrediencie na cca 1 kg mydla Hydroxid sodný NaOH Čistá / destilovaná voda Voliteľne sušená bazalka na ozdobu |
Množstvo 210 g 245 g 245 g 98,6 g 245 g 18 g 18 g 20 g 20 g 1 polievková lyžica |
1. Skôr ako začnete vyrábať mydlo, majte na pracovnom stole pripravené všetky pomôcky a zariadenia.
2. Zmiešajte zelenú a červenú hlinu v dvoch samostatných miskách s 2 polievkovými lyžicami destilovanej vody.
3. Odvážte oddelene množstvo NAOH a vody.
Do žiaruvzdornej misky pridajte destilovanú vodu, do ktorej po troškách pridávajte hydroxid sodný a pomaly, opatrne miešajte, kým sa úplne nerozpustí a roztok sa nestane priehľadným. Nechajte roztok vychladnúť na približne 40 °C.
4. V nádobe s objemom väčším ako 1 liter, najlepšie 1,5-2 litre, premiestnite oleje a zahrievajte, kým sa úplne neroztopia. Keď sódová voda a oleje dosiahnu teplotu asi 40 °C, pomaly nalejte na oleje roztok hydroxidu sodného. Oba by mali mať podobnú teplotu.
Vložte mixér do misy a mixujte, kým zmes nezíska konzistenciu tekutejšieho pudingu. V tomto bode nalejte asi polovicu mydlovej hmoty do inej nádoby s objemom asi 1 liter. Do jednej polovice pridajte zelený íl a bazalkový esenciálny olej a do druhej polovice pridajte červený íl a grapefruitový esenciálny olej. Pomocou mixéra tieto dve zmiešajte jednu po druhej.
5. Rýchlymi pohybmi nalejte do formy vrstvu zeleného mydla, potom vrstvu červeného mydla. Ak chceme, aby mydlo malo vlnitý vzor, použijeme drôt ohnutý do tvaru U, ktorý vložíme do mydlovej hmoty a cik-cak pohybmi zdola nahor a zhora nadol niekoľkokrát získať výraznejší vzor. Lyžičkou vytvarujte povrch mydla a potom posypte sušenou bazalkou.
6. Prikryjeme fóliou a necháme 2 dni odstáť na chladnom mieste. Keď mydlo stuhne, vyberte ho z formy a nakrájajte na požadovanú veľkosť.
Mydlo sa potom nechá zrieť v dobre vetranom priestore, na policiach alebo v krytých boxoch (nie však uzavretých, aby sa umožnila cirkulácia vzduchu). Zrenie trvá minimálne 4 týždne od dátumu výroby, počas ktorých sa mydlo nepoužíva, keďže je stále reaktívne.