Kastilové mydlo
Čisté kastílske mydlo bolo prvýkrát vyrobené pred storočiami v Španielsku a bolo získané zo 100% miestne vyrobeného olivového oleja. Tento recept je veľmi jednoduchý, získané mydlo je pomerne jemné, nie zvlášť penivé, ale veľmi jemné k pokožke.
Suroviny na 1 kg mydlaHydroxid sodný Destilovaná voda |
Množstvo660 g 90 g 250 g |
Metóda prípravy
Predtým, ako sa pustíte do prípravy mydla, pripravte si na pracovnom stole všetko náradie a vybavenie, ktoré budete potrebovať.
Odvážte potrebné ingrediencie na recept.
Pridajte destilovanú vodu do žiaruvzdorného pohára, do ktorého postupne pridávajte hydroxid sodný a pomaly a opatrne miešajte, kým sa úplne nerozpustí a roztok nebude priehľadný. Roztok nechajte vychladnúť na asi 40 °C.
Olivový olej vložte do žiaruvzdorného pohára a zohrejte na vodnom kúpeli asi na 40 °C.
Olej premiestnite do nádoby väčšej ako 1000 ml, alebo môžete použiť nádobu, v ktorej boli ohrievané, ak je dostatočne veľká. Pomaly zalejte olej do roztoku hydroxidu sodného. Oba musia mať podobnú teplotu.
Vložte mixér do misy a miešajte, kým konzistencia nebude pripomínať tekutejší puding.
Nalejte kompozíciu do vybranej formy. Nastriekajte na povrch mydla alkohol.
Mydlo prikryjeme alobalom a necháme 2 dni odpočívať na bezpečnom mieste, počas ktorého stuhne.
Po vytvrdnutí je možné mydlo vybrať z formy a nakrájať podľa vašich predstáv.
Vytvrdzovanie trvá najmenej 4 týždne od dátumu výroby. Počas tejto doby sa mydlo nepoužíva, pretože je stále reaktívne.
Pre dosiahnutie najlepších výsledkov sa tento typ mydla nechá vyzrieť 6 - 12 mesiacov.