Broskyňové mydlo
Ingrediencie na cca 1 kg mydla | Množstvo |
Kokosový olej RBD | 140 g |
Palmový olej RSPO | 230 g |
Kokum maslo | 35 g |
Argánový olej panenský | 163 g |
Sladký mandľový olej | 118 g |
Ricínový olej panenský | 14 g |
Hydroxid sodný | 97 g |
Destilovaná voda | 217 g |
Vonný olej Broskyňa | 45 g |
Annatto prášok | 18 g |
Kozmetický pigment 88 Koralová | 1 g |
1. Prípravná fáza deň pred prípravou:
Odvážte prášok, arganový a mandľový olej. Pridajte prášok do olejov a nechajte jeden deň odstáť.
Predtým, ako začnete vyrábať mydlo, pripravte si všetky pomôcky a vybavenie na pracovnom stole, aby ste ich mali na dosah.
2. Odvážte množstvo vône a odložte. Odvážte oddelene množstvo hydroxidu sodného a vody.
3. Do žiaruvzdornej nádoby nalejte destilovanú vodu, do ktorej v dobre vetranej miestnosti po trochách pridávajte hydroxid sodný a pomaly a opatrne miešajte, kým sa úplne nerozpustí a roztok nebude priehľadný. Nechajte roztok vychladnúť na približne 40 °C.
4. Macerát precedíme cez filter, potom pridáme kokum maslo, palmový, ricínový a kokosový olej a zahrievame vo vodnom kúpeli, kým sa kompozícia nestane tekutou.
5. Oleje preložíme do 1,5-2 litrovej nádoby, alebo ak je dostatočne veľká, použite hrniec, v ktorom sa oleje zohrievali. Pomaly nalejte roztok hydroxidu sodného na oleje. Oba musia mať podobnú teplotu.
Vložte mixér do misy a mixujte, kým zmes nezíska konzistenciu tekutého pudingu, potom pridajte vôňu. Broskyňová vôňa je odolná voči chemickým reakciám v mydle a veľmi dobre si zachováva vôňu, ale urýchľuje vytvrdzovanie mydla.
6. Vytvarujte povrch mydla, nastriekajte na povrch alkohol, aby sa netvoril uhličitan sodný, prikryte fóliou a vložte do predhriatej rúry na 45 °C na hodinu a pol, aby sa zabránilo želatínovaniu. Vyberte mydlo z rúry, prikryte fóliou a nechajte 1 deň na chladnom mieste. Pred vybratím z formy ozdobte povrch pigmentom. Po vytvrdnutí mydla ho možno vybrať z formy a narezať na požadovanú veľkosť.
7. Potom sa mydlo nechá zrieť v dobre vetranom priestore, na policiach alebo v krytých boxoch (nie však uzavretých, aby sa umožnila cirkulácia vzduchu). Zrenie trvá minimálne 4 týždne od dátumu výroby, počas ktorých sa mydlo nepoužíva, keďže je stále reaktívne.
Čím dlhšie mydlo zreje, v prípade tohto mydla s pretrvávajúcou vôňou aj po 4 mesiacoch, tým zostane pevnejšie a pomalšie sa bude počas používania opotrebovávať.