Mydlo s makom a peľom
Fáza | Suroviny na 90 gr formu | % | Množstvo |
A | Mydlový základ biely | 91,1 | 82 g |
A | Mak | 3,3 | 3 g |
A | Peľ | 2,8 | 2,5 g |
A | Marhuľový extrakt | 2,8 | 2,5 g (80 kvapiek) |
Dezinfikujte vyhradené nádoby a riad, s ktorým budete pracovať.
Metóda prípravy:
Vložte na kocky nakrájaný mydlový základ (čo najmenší, asi 1 cm) do žiaruvzdornej nádoby a rozpustite ho vo vodnom kúpeli.
Po roztopení pridajte peľ a pomaly miešajte, až kým sa mierne nerozpustí. Tento postup môže trvať 4 až 5 minút, potom sa pridá marhuľový extrakt, premieša sa a nádoba sa vyberie z vodného kúpeľa.
Pridajte mak a nechajte zmes za stáleho miešania 1-2 minúty vychladnúť, aby sa zabránilo hromadeniu maku na dne formy.
Nalejte mydlo do pripravenej formy.
Formu na mydlo nechajte na rovnom povrchu. Asi po 4 hodinách sa mydlo vyberie z formy a nechá sa sušiť do druhého dňa v čo najsuchšom prostredí. Po 24 hodinách je možné mydlo použiť.
Dôležité:
Ak má prostredie, v ktorom je mydlo skladované, strednú alebo vysokú vlhkosť, môže sa na jeho povrchu objaviť „rosa“ a môže sa vytvoriť želatínová vrstva. Toto je prírodný jav, ktorý sa vyskytuje vo všetkých prírodných mydlách typu melt & pour.
Aby sa zabránilo tomuto javu, je vhodné mydlo zabaliť do fólie alebo uložiť do hermeticky uzavretej nádoby.
Lahodné, mierne pílingové mydlo, obohatené o výživný peľ v kombinácii s vôňou zrelých, voňavých marhúľ.
|