Med a jeho výhody pre organizmus
Med je prírodnou náhradou cukru, používa sa ako sladidlo do čaju alebo pri príprave limonád a je možné ho úspešne použiť na varenie v receptoch na koláče. Med je potravina, ktorá by mala byť súčasťou každodennej stravy, a to kvôli výhodám, ktoré prináša pre správne fungovanie tela.
Aké vlastnosti má med?
Produkt vyrobený včelami, ktoré zbierajú peľ kvetov, má zloženie, ktoré z neho robí skutočne zázračný liek tela, ale aj duše. Konzumácia medu zlepšuje kondíciu
- Energizujúci
Vzhľadom na to, že minerály a vitamíny, ktoré obsahuje, sa telu veľmi ľahko asimilujú, je med uznávaný ako najsilnejší a najúčinnejší prírodný energizér. Medzi minerály, ktoré sú súčasťou medu, patria vápnik a draslík, horčík a fosfor. Vitamíny, ktoré pomáhajú zvyšovať tón, sú D, A, C, K, ale aj vitamíny z komplexu B,
- Relaxácia
Med, ktorý sa používa v čaji pred spánkom, vám poskytne pokojnejší spánok. Ako to funguje? Inzulín sa uvoľňuje postupne, čo umožňuje tryptofánu, teda látke zodpovednej za spánok, opäť sa dostať do mozgu. Kvalitu spánku je možné zvýšiť lyžičkou medu, ktorý sa užíva pred spaním.
- Zotavenie
Med je veľmi dobrým prostriedkom na rporezanie a pomliaždenie. Ak nemáte po ruke nič iné, použite ho ako masť na poranené miesto a potom ranu previažte obväzom. Vďaka svojej hustej konzistencii teda med pôsobí ako bariéra proti baktériám, čím eliminuje riziko infekcie.
- Píling a hydratácia
Med skrášľuje vzhľad pokožky, z tohto dôvodu sa používa ako hlavná zložka telových a pleťových krémov. Minerálne soli a organické kyseliny majú upokojujúce, hojivé a výživné vlastnosti a sú vynikajúcim zvlhčovačom pokožky. Môže sa tiež použiť na pílingové masky spolu s kukuričným škrobom, aby pokožka zostala hladká a žiarivá. Med robí s vlasmi zázraky a vyživuje ich.
Výhody v prevencii chorôb
Okrem sladkej a aromatickej chuti má med tiež nespočetné množstvo výhod súvisiacich s imunitou. Je to teda silné prírodné antibiotikum, stimuluje trávenie, zvyšuje metabolizmus a udržuje endokrinnú rovnováhu. Má tiež antialergénne a protizápalové vlastnosti.
Med však tiež zohráva úlohu pri prevencii niektorých závažnejších chorôb.
- Obezita
Med je prírodné sladidlo a nie je návykový. Táto vlastnosť ho odlišuje od cukru, a preto zabraňuje vzniku obezity, choroby, ktorá sa v 60-70% prípadov vyskytuje v dôsledku závislosti od cukru,
- Cukrovka
Štúdie poukazujú na vlastnosti, ktoré má med v prevencii cukrovky, a znižujú riziko tohto ochorenia až o 70%. V tejto súvislosti je potrebné chrániť najmä deti, a preto sa odporúča nahradiť všetky sladidlá v ich strave medom.
- Zubný kaz
K zubnému kazu môže dôjsť aj v dôsledku nadmernej konzumácie cukru, ktorá nevyrovnáva metabolickú aktivitu.
- Zápcha
Med je uznávaný pre svoje výhody v správnom fungovaní tráviaceho systému. Zápcha je stav, ktorý je možné vylúčiť dennou konzumáciou medu. Ráno na prázdny žalúdok pred raňajkami zlepšuje pomalý črevný priechod