Kakaovo - kokosové mydlo
Fáza | Suroviny na 120 gr formu | % | Množstvo |
A | Mydlový základ biely | 45,08 | 54 g |
A | Kakaové maslo | 2,08 | 2,5 g |
A | Kokosové vločky | 1,66 | 2 g |
A | Aromatický kokosový extrakt | 1,66 | 60 kvapiek |
B | Mydlový základ číry | 48,33 | 58 g |
B | Kakaový prášok | 0,83 | 1 g |
B | Tonka absolute | 0,41 | 0,5 g |
Vyčistite pracovnú dosku, formu a všetok riad, s ktorým pracujete.
Metóda prípravy:
V dvoch samostatných kadičkách sú pripravené dve vrstvy.
Prvá vrstva:
Pridajte základ bieleho mydla nakrájaný na kocky asi 1 cm a kakaové maslo do kadičky Berzelius a rozpustite ho vo vodnom kúpeli. Pridajte kokosové vločky a aromatický kokosový extrakt do rozpustenej tekutiny, zmes dôkladne premiešajte a vyberte z vodného kúpeľa. Nalejte do obdĺžnikového tvaru tak, aby sa forma naplnila do polovice. Necháme vychladnúť a stuhnúť.
Druhá vrstva:
Po vytvrdnutí prvej vrstvy roztavte priehľadný mydlový základ (nakrájaný na kocky) vo vodnom kúpeli. Pomaly premiešajte tak, aby ste zabránili prevzdušňovaniu zmesi. Po skvapalnení pridajte kakaový prášok a tonku absolutne, dobre premiešajte, kým nie je kompozícia homogénna, a vyberte ju z vodného kúpeľa .
Získané mydlo sa nechá vo forme vytvrdnúť štyri hodiny. Opatrne vyberte z formy a nechajte 24 hodín sušiť. Skladujte na suchom a chladnom mieste, mimo vlhkosti.
Dôležité:
Ak má prostredie, v ktorom je mydlo skladované, strednú alebo vysokú vlhkosť, môže sa na jeho povrchu objaviť „rosa“ a môže sa vytvoriť želatínová vrstva. Toto je prírodný jav, ktorý sa vyskytuje vo všetkých prírodných mydlách typu melt & pour.
Aby sa zabránilo tomuto javu, je vhodné mydlo zabaliť do fólie alebo uložiť do hermeticky uzavretej nádoby.
Mydlo s exotickými arómami, najmä vďaka očarujúcej vôni tonky. Kontrast farieb dvoch odlišných vrstiev a použitých prísad pripomína horkú čokoládu, amaretto a korenené aztécke kakao.
|