Kávové mydlo - za studena
Mydlo za studena s kávou - exfoliačné, aromatické a dekoratívne.
Suroviny na 290 g mydlaHydroxid sodný Káva (tekutá) Mletá káva Kávové zrná |
Množstvo27 g 72 g 38 g 57 g 76 g 19 g 4 g pár ks |
Metóda prípravy
Deň pred prípravou mydla uvarte potrebné množstvo kávy, ktorá sa potom dá do foriem na kocky ľadu a dá sa do mrazničky. Zmrazenie kvapaliny a jej použitie vo forme kociek ľadu je nevyhnutné, pretože káva v kontakte s hydroxidom sodným spôsobuje ešte väčšie zahriatie roztoku.
Predtým, ako sa pustíte do prípravy mydla, pripravte si na pracovnom stole všetko náradie a vybavenie, ktoré budete potrebovať.
Odvážte potrebné ingrediencie potrebné na recept.
Vyberte kávové kocky z mrazničky, vložte ich do žiaruvzdorného pohára a pripravte lúh obvyklým spôsobom. K zamrznutej káve po troškách pridávajte hydroxid sodný, až kým sa nerozpustí, čím vznikne tmavo sfarbený roztok. Roztok sa nechá vychladnúť na asi 40 °C.
Oleje a maslo vložte do žiaruvzdorného pohára a zohrievajte na vodnom kúpeli približne na 40 ° C, kým sa maslo nerozpustí.
Roztopené oleje a maslo premiestnite do nádoby väčšej ako 300 ml, alebo môžete použiť nádobu, v ktorej sa ohrievali, ak je dostatočne veľká. Oleje pomaly zalejte roztokom hydroxidu sodného. Oba musia mať podobnú teplotu.
Vložte mixér do misy a miešajte, kým konzistencia nebude pripomínať tekutejší puding, do ktorého potom pridajte mletú kávu. Stierkou rýchlo premiešajte.
Nalejte kompozíciu do formy a ozdobte kávovými zrnami. Nastriekajte na povrch mydla alkohol.
Prikryte alobalom a nechajte 2 dni odpočívať na bezpečnom mieste. Hneď ako mydlo stuhne, dá sa z formy vybrať.
Vytvrdzovanie trvá najmenej 4 týždne od dátumu výroby. Počas tejto doby sa mydlo nepoužíva, pretože je stále reaktívne.