Mydlo s medom a peľom
Ingredients for about 1 kg of soap Bambucké maslo - organické BIO Hydroxid sodný Destilovaná voda Med Včelí peľ Kurkuma - prášok |
Quantity 70 g 175 g 280 g 105 g 35 g 35 g 91.9 g 245 g 6 g 12 g 1 lyžička 18 g 1 lyžička |
1. Skôr ako začnete vyrábať mydlo, majte na pracovnom stole pripravené všetky pomôcky a zariadenia.
2. Pomocou mlynčeka alebo mažiara pomelieme peľ a odložíme bokom.
3. Odvážte oddelene množstvo hydroxidu sodného a vody.
Do žiaruvzdornej misky pridajte destilovanú vodu, nad ktorú vo vzdušnej časti po trochách pridávajte hydroxid sodný a pomaly, opatrne miešajte, kým sa úplne nerozpustí
a roztok sa nestane priehľadným. Nechajte roztok vychladnúť na približne 40 °C.
4. Preneste oleje, bambucké maslo a lanolín do nádoby s objemom väčším ako 1 liter, najlepšie 1,5-2 litre, a zahrievajte, kým sa kompozícia nestane tekutou.
Nechajte vychladnúť na 40°C.
5. Pomaly nalejte roztok hydroxidu sodného na oleje. Oba musia mať podobnú teplotu. Umiestnite mixér do misy a mixujte, kým zmes nezíska konzistenciu tekutejšieho pudingu,
potom pridajte mletý peľ, med, kurkumu a dve prírodné vône. Tie sa pomalým dôkladným miešaním zapracujú do mydlovej hmoty.
6. Kompozíciu preložíme do formy na mydlo a povrch mydla vytvarujeme pomocou prúžku bublinkovej fólie, ktorý položíme do polovice dĺžky mydlovej formy.
Čajovou lyžičkou vytvarujte povrch zvyšného nepotiahnutého mydla.
7. Prikryjeme fóliou a necháme 2 dni na chladnom mieste. Keď mydlo stuhne, vyberte ho z formy a nakrájajte na požadovanú veľkosť.
Mydlo sa potom nechá zrieť v dobre vetranom priestore na policiach alebo v krytých boxoch (nie však uzavretých, aby sa umožnila cirkulácia vzduchu).
Zrenie trvá minimálne 4 týždne od dátumu výroby, počas ktorých sa mydlo nepoužíva, keďže je stále reaktívne.